Bearnaisedagen

18 maj

Bearnaisedagen

Bearnaisesåsen är inte bara Sveriges populäraste sås, den är också det tionde mest konsumerade livsmedlet i landet.* Just därför tyckte stjärnkocken Erik Lallerstedt att såsernas sås förtjänade en egen dag.

Sagt och gjort. Erik instiftade dagen som (såklart) infaller på hans namnsdag den 18 maj varje år.

I år firar vi även det senaste tillskottet i Eriks bearnaisefamilj; Den karaktäristiske franske kusinen; ”Parisienne”. Såsen, som är ett gästspel under 2017, innebär även en möjlighet att vinna en weekend i städernas stad. Titta in på facebooksidan och tävla!

Men framförallt är dagen ett tillfälle att vara ”såsial” tillsammans med familj, vänner, grannar, kollegor eller klasskompisar. Ja, med dem man tycker om helt enkelt. Förslagsvis över något gott på grillen, några kalla pilsner och så bearnaisesås såklart.

Vilken bearnaisesås firar du Bearnaisedagen med? 

En såsial guide

1. Ring upp, Facetime:a, Facebook:a, skicka en inbjudande videosnap eller lägg en gammal hederlig inbjudan på lådan – och bjud hem nära och kära på grillmiddag!

2. Ok, gästerna är på ingång. Nu är det dags att laga det godaste du vet. Varför inte grillad entrecôte med pommes och grillad sparris? Eller en lyxig surf ’n’ turf med oxfilé, räkor, grillad avocado och gemsallad? Eller kanske lammracks, merguez och späda morötter och broccoli? Recepten hittar du här på sidan.

3. Nu till det viktigaste steget: addera valfri bearnaisesås! En sås som förhöjer vilken rätt (och stund) som helst! För en riktigt god, välgjord bearnaise öppnar verkligen upp för härliga konversationer och förgyller vilken ljummen sommarkväll som helst.

4. Så – nu är det dags att njuta, ha kul och umgås. Att vara såsial helt enkelt!

Grillad entrecôte med grillad sparris och tomat

Till recept »

Lyxig Surf ’n’ Turf

Till recept »

Grillad majskyckling med grönsallad och hyvlad gruyère

Till recept »